sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Lehdet laatikoissa

En ole ollenkaan hamstraaja, mutta sisustuslehtiä en heitä pois. En tiedä vain missä nämä lehtipinot säilyttäisin. Nyt keräsin ne Ikean ja Bauhausin vanerilaatikoihin yläkerran aulaan.




Haluaisin alimpana vilkkuvia Ikean vanerilaatikoita (valkoinen maalipinta, sisus puupuhdas) enemmänkin. Ajatuksena oli, että kiinnittäisin niitä seinälle, yhden kerroksen verran ja kaikki vähän eri tasolle. Ja tämä jono jatkuisi kulman taakse portaiden eteen. Mutta en tällä erää löytänyt vanerilaatikoita Haaparannan Ikeasta enkä verkkokaupastakaan, tiedätteko onko näiden valmistus lopetettu? Harmistus jos on, pitää miettiä jotain muuta. Mutta nyt tämä väliaikainen laatikko hylly saa kelvata.

Sisustusenergia (joka on kyllä vähissä) pitää suunnata pihaan. Pian pihasuunnitelma on valmis ja siitä ajatuksia pian teillekin.

Lyhyt viikko tiedossa, kivaa:)!

t hanna

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Teepannu induktioliedelle

Induktioliesi on niin tehokas, että vedenkeitin saa lähtöpassit!

Eipäs vain meinannut löytyä teepannua, joka sopii induktioliedelle. Ehdin jo surffata netissä ja kysellä eri paikoista, mutta huonolla tuloksella. Onneksi Hullut Päivät paljastivat, ja vieläpä hyvässä alennuksessa olevan, Le Creuset pannun, joka sopii kaikille liesityypeille.


Eikös olekin söpö:)?

Vanha suosikkipannuni, joka muistuttaa vähän Sarpanevan Pehtooripannua, jää tarjoilukäyttöön. Samoin Alessin teepannu.



 
Onneksi induktioliedelle sopivat muut vanhat kattilat (aikoinaan Iittala-kaupasta hyvällä alennuksella ostetut Neokattilat) ja pannut, joten uusien ostolta vältyttiin.





t hanna

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Maailman kaunein esine

Minusta maailman kaunein esine on tehty puusta. Se on suomalaista designia. Se on Ilmari Tapiovaaran Domus Lounge Chair. Siitä olen unelmoinut meidän olohuoneeseen. Ja sitä olen ihaillut ja kuvannut viimeksi Helsingin Kaisakirjastossa.


Tässä se on mitä upeimmassa ympäristössä Tham & Videgård suunnittelemassa talossa muiden skandinaavisten kaunottarien seurassa.

Kuva Residencemagazine 2h + k blogin kautta.

Ja vielä mustavalkoisessa ympäristössä.

Kuva täältä.

Muita minustakin maailman kauneimpia tuoleja ovat esitelleet Anna-Maija ja Anne-Malia.

t hanna 

P.S. Tämä on vastaukseni Form follows functionin -blogin Tuijan luomaan haasteeseen "Maailman kaunein esine". Kiitos Tuijalle ja haasteen voi napata tästä ken haluaa:).

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Keittiössä

Nyt vihdoinkin kuvia meidän keittiöstä koottuen selityksien kera:).

Yläkaapit ovat kattoon asti (aukeamisvaraa jätettiin reilu 1 cm) ja ne ovat vetimettömät. Ovi menee n. 5 cm yli kaapin rungon, jolloin oven alaosassa on tilaa tarttua. Viiden sentin ylitys peittää myös kaappien alapintaan asennetut pistorasiat.


Välitilassa on valkoiseksi maalattua lasia. Musta uuni valittiin sen vuoksi, että induktiotaso on musta (halvempi kuin valkoinen vaihtoehto) ja samalla se tuo terävyyttä valkoisuuteen. Muut kodinkoneet ovat integroituja.



Meidän pikkumiehet ovat innokkaita kokkailijoita, ja meillä leivottiin taas suklaakakkua. Isoveli leipoi, pikkuveli keskittyi katsomaan ja odottamaan kulhon rappausta.



Keittiön kaapit: kalvopintainen mdf, vedin valkoinen Lungo, Aallon kaluste
Tasot:  kvartsitaso: 2 cm paksu valkoinen (blanco zeus) Silestone
Allas: Stala Desiree
Hana: Oras Ventura
Kodinkoneet: AEG
Valaistus: Upotettu kattovalaisin Lucide Brice Led, välitilassa led-nauha
Lattia: Tarkett Saarni White

Meillä on ollut touhulauantai. Minä kävin juoksemassa (huh, miten raskasta talven jälkeen), pojat kävivät pelaamassa tennistä. Lisäksi ihailimme Tietomaan robotteja, testailimme Bauhausin hyllyratkaisuja (josko saataisiin hyllyjä urheilueteiseen ja portaiden alle), ostimme pohjamaalia, siivosimme pihaa ja pesimme ikkunoita. Huh, huh, ja vielä ehditiin lasten kanssa katsomaan elokuvakin. Pienten lasten kanssa touhua riittää. 

t hanna 

P.S. Lisäys edelliseen postaukseen koskien ikkunoita, raksalaiset: ikkunatarrat kannattaa poistaan tuoreeltaan, muuten niitä saa liottaa tovin jos toisenkin:).

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Raksavinkki: ikkunat

Raksavinkki nro 2: pieniä asioita ikkunoista.

  • Ikkunoita ei ole koskaan liikaa: luonnonvaloa ei korvaa mikään.
  • Avaa ikkunat sinne mistä valoa tulee eniten, pohjoisen ikkunat eivät juurikaan valaise.
  • Ikkunoita eri suuntiin: minusta ainakin on kiva nähdä mitä eri puolilla taloa tapahtuu. Meillä ruokapöydän ääressä istuessa näkee joka suuntaan :).
  • Keittiön välitilan ikkuna on korkea (60 cm), joten lyhyt (minä) näkee siitä ulos vain vähän päätä taivuttamalla
  • Kiinteät ikkunat toimivat, pesupintaa on puolet vähemmän, plussana pieni ikkunanlauta, miinuksena ikkunakarmien paukkuminen
  • Meillä on listattomat ikkunat, toteutus hieman erikoinen, mutta siitä oma juttunsa
  • Ikkunankarmit: jos tiedät jo sisätilojen värejä, valitse karmi seinän värin mukaan. Meillä jäi mustan kaakelin alueelle valkoinen ikkuna, ja saunatuvan ikkunat olisivat voineet olla valkoisen sijaan puunväriset.

 

  • Arkkitehtimme onneksi huolehti saunan ikkunan karmeiksi puupinnan, myös ikkunankahvaan, jotta se ei kuumenisi.
  • Tilasimme talotehtaalta tuuletusikkunoihin hyttysverkot. Ne eivät näy kaukaa katsottaessa lainkaan, eikä niitä erota myöskään ulkoapäin. Haluan tuntea tuulen vireen kesäpäivinä myös sisällä, mutta en kestä kärpästen, hyttysten taikka ampiaisten pörinää.
 

t hanna

keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Aurinko- ja näkösuoja

Tarvitsimme erityisesti olohuoneeseen ja poikien huoneisiin auringon- ja näkösuojan. Puntaroimme rullakaihtimien ja sälekaihtimien etuja, ja tässä meidän plussat ja miinukset kummallekin (teen lähes aina tällaisia plus-miinuslistoja, jos en osaa päättää):

Sälekaihtimet: 
Plussat: auringonvaloa voi säädellä, antavat alhaalla olessaan ja auki vähän näkösuojaa eivätkä peitä näkymää taikka valoa
Miinukset: keräävät pölyä (meillä on kiinteät ikkunat, joten niitä ei voi laittaa lasin väliin)

Rullaverhot:
Plussat: kauniit, voi asentaa ikkunan yläpuolelle, joten eivät vie yhtään lasipinta-alaa
Miinus: ovat joko kiinni tai auki, välimuotoa ei ole (inhoan suljettuja verhoja, ja myöskin ovia)

No, vaakakuppi painoi valinnan sälekaihtimien puolelle. Aluksi ajatuksena oli hankkia puiset valkoiset kaihtimet, mutta hinta oli hirmuinen (yli kolme kertaa alumiinisiin verrattuna). Puusälekaihtimet ovat isoissa ikkunoissa myös painavat, joten sain toisen syyn vaihtaa puiset alumiinisiin:). Ja tässä ne ovat: valkoiset alumiinikaihtimet, 35 mm säleellä.



 




Tykkään sälekaihtimien siivilöityneestä valosta:)!

t hanna

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Eteisessä

Eteisen sisustusmateriaalit ovat samat kuin muuallakin asunnossa. Se oli tietoinen valinta, sillä halusin pitää koko paletin mahdollisimman yksinkertaisena.

Koivuvaneria on eteisessä penkin päällä ja sivuseinässä. Lattiassa on portaikon kanssa yhtenäinen Golvabian kokolattiamatto, joka on pingotettu listojen alle. Matto ei ole liimattu, vaan alta löytyy samaa mustaa laattaa kuin yläkerran kylppäristä. Parketin ja lattiamaton välissä on saarnilista. Kromi on ollut meillä pannassa, en pidä sen puhtaanapidosta, joten mm. ovenkahvat, vetimet ja upotetut valaisimet ovat kaikki valkoisia.

Ehdoton vaatimukseni eteiselle oli, että kengille pitää löytyä paikka heti oven vierestä. Aallon kalusteelta tilattiin mittatilauksena avolokerikko, johon mahtuu aktiivikäytössä olevat kengät. Muille jalkineille on varattu yksi kokonainen komero ja teknisen tilan yhteydessä oleva urheilueteiseen saa piilottaa urheilukengät.


Musta Ikean peili löytyi vanhastaan ja sopi tilaan mainiosti. Eteinen odottaa vielä peilin päälle ja sivuseinälle jotain tunnelmavalaisinta, jotta kirkkaita kattovaloja ei tarvitsisi aina pitää päällä. Lisäksi haaveissa on toteuttaa jonkinlainen perheen muistitaulu, johon saisi siististi kalenterin, lasten piirustuksia, teatterilippuja ja muuta sekalaista, mutta tärkeää.


Näkymä olohuoneesta päin. Musta ovi terävöittää vaaleutta. Vasemmalla on koivuvanerinen vierasnaulakko, jonka tarkoitus on pysyä lähes tyhjänä, sillä jokaiselle perheenjäsenelle on oma komero. 



Aallon kalusteelta tilattiin mittatilauksena kattoon asti ulottuvat komerot (huonekorkeus 2450 mm) ja matalalla sokkelilla. Ovi on kalvopinnoitettu ja vedin on valkoinen Lungo.

Samalla kun minä harrastin valokuvausta tätä postausta varten, pojista toinen makasi päämajassa piilossa ja toinen vakoili valeasussa äitiä.  Enkä tietenkään huomannut mitään:).


Kivaa alkavaa viikkoa kaikille!


t hanna

P.S. Uskotte varmaan, että talven rakentamisen jälkeen meidän piha on karsea, sieltä kantautuu sisälle kasoittain sahanpurua ja hiekkaa... Ja kun urheilueteinenkin on vielä vähän vaiheessa, ei siitäkään ole apua tämän sotkun hallitsemisessa. Ehkä ensi keväänä tilanne on parempi niin ulkona kuin sisällä.

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Raksavinkki: parketin asennus

Jälkikäteen on hyvä vinkata pienistä onnistumisista ja epäonnistumisista. Teenkin tällaisia pieniä vinkkipostauksia eri aiheista, toivoen niistä olevan hyötyä rakennuspolun alussa oleville. Nämä tulevat sattumanvaraisessa järjestyksessä, kunhan muistan asioita ja ehdin dokumentoida ne kuvin ja tekstein.

Yksi asia mistä olen iloinen, on meidän lattia, joka on Saarni Tarkett valkolakattu ja 2-sauvainen. Erityisen iloinen olen, että saarnin hieman lilahtava sävy on onnistuttu häivyttämään taitavalla asennuksella, kiitos parkettiliike Säkkisen asentajalle.

Asennusvaiheessa valikoitiin saman sävyiset puut vierekkäin ja kerättiin tummemmat lankut (saarnin kohdalla vähän lilahtavat) yhteen huoneeseen. Isot pinnat ovat tasaisen värisiä ja kauniin vaalean puun sävyä. 
 
  
"Tummimmat" sävyt kerättiin poikien leikkihuoneen lattiaksi, eivätkä ne yhtenäisenä pintana näytä kovinkaan tummilta eivätkä onneksi lilaltakaan. 


Pieni iso asia:).

t hanna

P.S. Nämä raksavinkkipostaukset löytyvät tunnisteella raksavinkki ja kerään ne myös omaksi sivukseen sivun oikeaan laitaan.




torstai 11. huhtikuuta 2013

Lappilaista keramiikkaa

Muistona tämän vuoden Levin lomalta, löysin Jänkäshopista mukaani pienen valkoisen maljakon, joka on Hellevi Siivolan valmistama. Tähän asettelen sen ylimenneen kukkakimpun viimeisen freesin kukan.


Ihailen viimeisteltyjä tuotteita, ja pieniä yksityiskohtia. Tähän maljakkoon oli kiinnitetty kauniilla nahkanarulla maljakkoon sopiva talvinen runo.


Yritän pikkuhiljaa siirtyä keväisempiin aiheisiin ja kuviin:). Joko teille on tullut kevät ulos vaiko sisälle vaiko molempiin? Meillä on talvi vielä molemmissa...

t hanna

P.S.  Levillä on muuten loistavat ostosmahdollisuudet, ja perinteenäni on ostaa isoveljelle seuraavan vuoden toppavarusteet reilulla alella. Niin tänäkin vuonna, lisäksi saimme 50 % alella laskettelukypärän ja hiihtosauvat.

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Talvi sohvassa

Meillä on valkoinen sohva! Ja siinä on vielä talvi, koska ulkonakin on vielä enemmän lunta kuin vihreää. Talviseen sohvaan kuuluvat mummon kutomat ihanat neuletyynyt. 


Sohvan valkoiseksi muuttaminen ei ole ollut ihan sujuvaa. Ensin päälliset olivat väärät, ja onneksi syy oli tehtaalla, eikä minussa. Nyt päälliset ovat liian isot ja reklamaatio on meneillään. Toivottavasti saan napakammat, sillä kangashan venyy kun siinä istutaan enkä haluaisi ryppyistä sohvaa...



Ja vielä saa tunnelmaa kynttilöistä, ehkä vain pienen hetken enää.

Sohva: Ire Möbler (sohvanpäällisistä reklamoitu)
Tyynyt: Mummon kutomia
Viltti: Balmuir
Matto: Ikea Stockholm Rand
Nojatuoli: Rudi Merz, Nikari
Sohvapöytä: Aalto jakkara 60. koivu
Kynttiläkulho: Alessi 

t hanna

perjantai 5. huhtikuuta 2013

Paperipalloja

Tämä DIY synttärikoriste syntyi riisipaperivarjostimista, jotka kiinnitettiin washiteipillä tai itseaskarretuilla haitarinauhoilla harjanvarteen. Harjanvarteen porattiin reiät ja kiinnitettiin naru. Ja koko "komistus" pääsi roikkumaan saarekkeen lampun paikalle. 




Ja voi että olen iloinen "tyhjästä" ja tarpeeksi isosta saarekkeesta (koko 160cm x 90 cm), johon sain kattaa kauniisti niin kahvikupit kuin kaikki tarjottavat.

Terveisiä Leviltä, jossa paistaa seitsemättä päivää peräkkäin aurinko! Uskomattoman ihanat hiihto- ja laskettelukelit. Muualla taitaa olla jo lumi hupenemassa?

t hanna

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Mustavalkoinen kylpyhuone

Yläkerran kylpyhuoneessa on voimakkaan mustavalkoista. Suihkupuoli on musta ja wc-puoli on valkoinen. Graafisuutta pehmentää puu. Ikkunasta tulee luonnonvalo.



Suihkun eteen on tulossa vielä liukuovinen suihkuseinä, joka rajaa suihkualuetta vielä lisää.


Pääsiäisen kunniaksi ja näiden kuvien kaunistajaksi toin ensimmäistä kertaa vessaan kukkia. Ja miten ihanalta tuntuukaan pestä hampaita kukkaa katsellen. Näin teen toistekin.




Rakennusprojektissa pitää monet valinnat tehdä melko aikaisin, ja ikkunat ovat yksi ensimmäisiä valintoja. Karmien väriä en osannut vielä siinä vaiheessa miettiä lainkaan, joten suihkun yläpuolen ikkuna on valkoinen, vaikka se olisi kauniinmpi mustana. No, jonain päivänä sudin sen mustaksi.

Kaakelit: Pukkila Koodi
Sauma-aine: valkoinen ja musta
Katto: Maalattu valkoinen (sävyttömätön)
Kiintokalusteet: Aallon kaluste, kalvopintainen MDF, pomppusalvalla, Lungo-vedin
Irtokalusteet:  Ikean Molger-sarja (viime hetken ostos ennen sarjan lopettamista)
Valaisimet: seinän ja katon välisessä raossa loisteputket, katossa Kanlux Pers CT-DS94
Suihku: Oras Hydra (ihanan leveä käsisuihku, ja pehmeä sade)
Hana: Oras Cubista (kosketusvapaa vaatii opettelua, mutta toimii ja säästää vettä)
Allas: Bathco valumarmori

En tykkää liiallisesta sävysävyyn ajattelusta sisustuksessa taikka pukeutumisessa, jotain särmää pitää olla joka rikkoo hellästi kokonaisuuden. Meidän kylpyhuoneessa tällaisena elementtinä ovat pyyhkeet. Pyyhkeet eivät saa olla mustavalkoset, vaan mielellään murrettua väriä (pellavaa, beigeä) tai joskus jotain reipasta väriä. Ja kaiken sekoittaa miehen rakkaasti vaalima Laica Made in Italy-puntari, josta minäkään en luovu.


t hanna