perjantai 4. heinäkuuta 2014

Mökin palasia

Loma-asuntomessuilla Kalajoella oli hulppeita huviloita ja isoja taloja, osa kauniin maanläheisiä, osa taas klitteriä ja kiiltävää pintaa. Onnistuin kuitenkin löytämään mökkifiilispalasia sieltä täältä, jotka olisivat minulle tärkeitä siinä unelmien mökissä.

Mökissä pitää ehdottomasti olla jotain puuta tai lautaa,  jolloin pelkkiä seiniä katsomalla tulee olo, että on muualla kuin kotona. Tässä Helena Karihtalan sisustamassa upeassa talossa (valitettavasti en muista kohteiden nimiä) on käytetty kolmea erilaista puuta: seinissä eri levyistä vihertävän harmaata lautaa ja havuvaneria (osa seinistä oli myös valkoisia), katossa valkoista tasalevystä lautaa ja lattiassa leveää valkoista lankkua. Kuulostaa rauhattomalta, mutta toimi erinomaisena mökkitunnelman luojana.


Tässä kohteessa on kaunis kalanruotomalliin rakennettu seinä perinteisen lankkuseinän vieressä.


Seinä ja kattolaudat yhtyvät saumattomasti, upeaa viimeistelyä! Tämän kohteen ikkunat ovat oranssinruskeat, ne sopivat hyvin muutoin valkoisen seinälaudoituksen kanssa.


Tässä sama kohde kuin yllä, mutta ulkoapäin. Ikkunaliukuovi on kaunis, ja sopii hyvin vapaa-ajantaloon.


Se laudoista, mutta jatketaan mökkitunnelman palasia. Yksi tietysti on maisema. Jokaisen unelmamaisema taitaa olla erilainen, enkä osaa omaanikaan tarkasti määritellä, mutta naapurin seinä se ei ole:).


Mökillä ei tarvitse kaikilla olla omaa makuuhuonetta, suloiset nukkumasopet olisivat tunnelmalliset. Oma rauha syntyy verhoista, tässä kohteessa kaikki kankaat ovat pehmoista pellavaa (ja taas ihanaa lautaseinää).


Tämän huoneen tunnelma on rento, hentoa marokkolaista kuviointia, pellavaa ja mäntysänkyt. Huomatkaa seinää kiertävä kiinteä hylly, mainio idea.



Paljon ystäviä samanpöydän äärellä, eli tarpeeksi iso pöytä! Tärkeä kyllä kotonakin, ei pelkästään mökillä. Mökillä kyllä pöydät voisivat olla rentoja itsekyhättyjä pöytiä, joita kootaan sitä mukaan kun vieraita saapuu. Ja ne voisivat olla myös ulkona.


Ripaus väriä voi olla mökillä. Tässä raikas punainen ja vaneri kohtaavat kauniisti.


Tunnelmalliset ja suojaiset terassit ovat ehdottomia Suomen kesäsäässä.


Mökille saa tuoda vanhaa ja kaunista, mutta mökistä ei saa tulla kaupunkiasunnon jäteasema.


Joko itse mökki voisi olla punainen tupa, taikka vierasaitat. Ja ruohokatolla.


Ovatko nämä palaset teidän mökin tunnelman luojia? Entä mitä muuta mökillä pitää ehdottomasti olla?

t hanna