torstai 19. syyskuuta 2013

Raksavinkki: kiintovalaisimet

Tässä kuvaus meidän kiintovalaisimista. Periaatteena oli laittaa perusvalaisimia kiinteänä (joita itse kutsun siivousvalaistukseksi) peruspaikkoihin eli eteiseen, keittiöön, kulkuväylille, kylppäreihin ja makuuhuoneisiin. Näissä pidetään valoa silloin kun siivotaan tai esim. eteisessä kun puetaan. Tunnelmavalaisimet ovat sitten niitä irtovalaisimia, joissa pidetään valoa pidempään ja ne huomioitiin pistorasioiden paikkoina (ks. lisää täältä).

Kaikki valaisimet ovat neliöitä, sillä sama muoto toistuu eri puolilla kotiamme (laatat, talon muoto, takka jne.) Mutta niiden löytäminen olikin työlästä, sillä useimmat kohtuuhintaiset valaisemet ovat pyöreitä.

Alla oleva valaisin on Lucide Brice Led valaisin, ja näitä meillä on keittiössä, käytävillä eteisessä ja olohuoneessa ja alakerran työ/leikkihuoneessa. Valaisin on loistava, sen värisävy on puhdas valkoinen (4000 K) ja valaistusteho on huippuhyvä. Näitä voi suositella (me ostimme ne Hammarin sähköstä).


Olohuoneessa on lisäksi valokisko, jonne on tarkoitus ostaa myöhemmin pieniä valkoisia spotteja, joilla voi valaista tauluja. Valaisinkisko on seinästä 70 cm päässä.


Kun niitä neliövalaisimia ei löytynyt piti miettiä muunlaisia edullisia valaistusratkaisuja. Myös yksinkertaiset kylpyhuoneen peilivalaisimet olivat "hukassa". Niinpä sijoitimme loisteputkia seinän ja katon väliseen kulmaan, jonne rakennettiin seinien levytyksen yhteydessä kolo valaisimelle. Näitä koloja löytyy kylppäreistä (kuvat vasemmalla ylhäällä ja alhaalla), saunatuvasta (ylhäällä oikealla) ja portaikosta  (alhaalla vasemmalla).


Tässä vielä piirroskuva selventämään kolovalaisimen ideaa.


Kolovalaisin on toiminut hyvin. Alaspäin suuntautuva valo on vain armoton alla olevalle seinälle, joten pinnan pitää olla erittäin tasainen. Meidän isomman kylpyhuoneen valkoiset Pukkilan Koodilaatat paljastuivat valon alla hieman vinoiksi. Reklamoimme niistä, mutta Pukkilan mukaan täyttivät silti laatustandardin.

Isompaan kylpyhuoneeseen tuli seinäkolovalaisimen lisäksi kattospotit(Kanlux Pers CT-DS94). Näitä olisi tarvinnut pienemmässäkin vessassa, sillä valaistusteho kolovalaisimella ei ole kovin suuri etenkin kun seinät ovat tummanharmaat.


Ulkona neliöt jatkuvat. Etupihalla tummanharmaat Podium Stuttgart -valaisimet. Takapihalla valkoiset.


Valoa tarvitaankin jo kun syksyn pimeys tulee. Mutta kynttilänvalo on kyllä ihanampi kuin mikään valaisin, eikös vaan:)?

t hanna

7 kommenttia:

 1. Minkä hintaisia olivat nuo Hammarin sähkön LED-valot? Nämä tahtoo olla vielä aika suolaisissa hinnoissa, nm:llä itsekin valaistusta parasta aikaa suunnitellessa...

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon tästä postauksesta, tästä oli todella hyötyä! Meillä on remontti meneillään ja valaistusasiat juuri ajankohtaisia. Ja sama kuin teilläkin, eli talossa toistuu neliön muoto. Nyt taidetaan selvitä ilman valaistussuunnittelijaa, kiitos :)

  VastaaPoista
 3. Led-valojen hinnat kiinnostavat täälläkin. Mistä ostitte valokiskon? Saakohan siihen kiinni myös riippuvalaisimia? Olen metsästänyt epätoivoisesti valokiskoa keittiön riippuvalaisimelle. Oliko nuo kattospotit myös Hammarin sähköstä? Kauniita ja ajattomia kiintovalaisimia olette valinneet! :)

  VastaaPoista
 4. Hei, nuo neliönmalliset valot ovat hienot! Siis nuo Lucide Brice Led -valaisimet. Minkä kokoisia nuo teidän valaisimet ovat? Noita näyttää olevan parissa koossa tarjolla. Entä mikä on valaisinten etäisyys toisistaan? Ajattelin kopioida teidän yleisvalaistuksen omaan tulevaan kotiimme, sillä kyselen :)

  VastaaPoista
 5. Hei kaikille, kiva, että postauksesta oli hyötyä. Tässä vastauksia kysymyksiinne. Lucide Brice Led -valot ovat ne isommat eli koko on 22 cm. Hinta oli n. 130 e/kpl. Asennusetäisyys eteiskäytävässä (eteisestä takaulko-ovelle asti ulottuvassa käytävässä) on n. 2,2 m.

  Valaisinkisko on Nordic aluminiumin valmistama, en osaa sanoa voiko siihen kiinnittää riippuvalaisimia. Sähkömiehemme tilasivat ne meidän listauksen mukaan, joten en tiedä mistä se on ostettu. Valmistajan nettisivuilla mainitaan tuotteita myytävän ainakin Onnisella.

  Muistinko vastata kaikkiin kysymyksiin:)? Kysykää lisää jos jotain jäi sanomatta.

  VastaaPoista
 6. Mukavaa tietoa kiintovalaisimista, meillä alkaa olemaan omakotitalo projekti siinä vaiheessa, että pitää alkaa valaisimia valitsemaan. Mistä olette hankkineet Podium Stuttgart valaisimet ulkokäyttöön?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, rakennuttajamme tilasi valaisimet meidän listamme mukaan, joten en tiedä mistä kautta he tilasivat ne. Toivottavasti löydät niitä jostain:). Tsemppiä raksaprojektiin!

   Poista

Kiva kommentti lämmittää mieltä!