keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Nopeaa näkösuojaa pihaan

Haluaisin jonkinlaista näkösuojaa takapihalle. Toisista taloista ei ole haittaa, sillä ne näyttävät meille vain selkäpuolen, mutta edessä kulkevaan pyörätien eteen kaipaisin jotain näkösuojaa. Koska olen malttamaton, ei kymmenen vuoden pensasaidan kasvatus, saatikka 20 vuoden kuusiaitaprojekti sovi minulle. Eli kaipaisin jotain pikaisempaa, ja tällaisia vaihtoehtoja olen pohdiskellut:

Korkea aita tontin rajalle antaisi heti näkösuojan. Keski-Euroopassa talojen pihat ovat pieniä ja silti suojaisia korkean aidan ansiosta. Mutta höh... Suomessa näin korkeita aitoja ei yleensä saa rakentaa, ainakaan meidän alueellamme, enkä ymmärrä miksi... Asuntomessualueet ovat olleet ainoita, jossa olen nähnyt vastaavia. Enkä koe niiden ollenkaan pilaavan ympäristöä, pikemminkin päinvastoin, ne rauhoittavat alueen yleisnäkymää.

Kuva Lisa Cox

Rajalle rakennettavan korkean aidan vaihtoehtona voisi olla n. metrin päähän tontin rajasta sijoittuva korkea aita. Omalle pihalle saa tehdä korkeampaa aitaa, jos se on vain tarpeeksi kaukana rajasta (jos kiinnostuit tästä vaihtoehdosta, tarkista asia vielä oman alueesi rakennusvalvonnasta). Ratkaisu toimii pihassa, jossa on neliöitä kohtuullisesti. Meille en uskalla tätä ratkaisua tehdä, sillä tontti on jo valmiiksi pieni.

Korkean aita terassilla toimisi, jos terassi on talon sivussa, pihan perällä tai keskellä. Meidän terassi on heti ikkunoiden edessä, joten näkymä olisi sisältä katsottuna ahdistava ja pimentävä.

Kuva architectism.com
Korkea aidanpätkä keskemmällä pihaa. Entäpäs jos laittaisin pienen pätkän korkeaa aitaa (rajalta siis metrin päähän) siihen kohtaan missä näkösuojaa tarvitaan eniten? Aidanteen voisi rakentaa tiilestä, pajuista, lasitiilestä, metalliverkosta tai perinteisestä laudasta. Sen voisi kaakeloida, maalata tai siihen voisi printata tai piirtää jonkun kuvan. Eteen voisi asettaa penkin, suihkulähteen, tai peilin, kuten alla olevassa kuvassa. Aidan pätkä toimisi myös pihan katseenvangitsijana.

Kuva Shootgardening.co.uk


Pienet puut ja matala aita toimisivat yhdessä nopeana näkösuojana. Aita peittäisi rungon korkeuteen asti ja puun latvus aidan yläpuolisen osan. En löytänyt kuvaa, jossa olisi matala aita puiden takana, mutta kuvitellaan seuraavien kuvien aita matalammaksi:).

Kuva Tuinaannemer.be

Guardian.co.uk

Tämä viimeinen vaihtoehto on suosikkini (tällä hetkellä). Puiden alle voisi istuttaa ihanan rönsyilevän perennapenkin kuten yllä olevassa kuvassa ja suorassa rivissä kasvavat puut näyttävät rytmikkäiltä ja moderniin pihaan sopivilta. Nyt tutkailenkin sopivan pientä, pohjoisissa oloissa pärjäävää, mieluusti suorarunkoista ja tuuhealatvaista puuta. Vaihtoehdoiksi olen löytänyt mustamarjaorapihlajan, riippapihlajan, rungollisen marja-aronian, rungollisen isotuomipihlajan ja rungollisen syreenin. Osaatko suositella jotain noista vai jotain ihan muuta?


Entä onko teillä vielä muita ideoita nopeaksi näkösuojaksi?

t hanna

6 kommenttia:

  1. Tosi kivoja vaihtoehtoja olet löytänyt :) Mitään uutta ei mulla kyllä ole suositella...

    VastaaPoista

  2. Liitän Hanna tänne vielä saman vastauksen, minkä lisäsin kommenttiisi blogissani, jos vaikka et ole huomannut. Kyselit niitä ruukussa viihtyviä puita, mitkä menestyisivät teidän vyöhykkeellä. Mitenkäs olisivat siperian-, sulka-, tai walketinhernepensaat vartettuna versioina? Naapurissa on vartetut siperianhernepensaspuut samoissa talviruukuissa kuin meilläkin (thermoruukku) ja ovat kauniit. Hernepensaiden talvenkestävyys on jopa VI ja VII vyöhykkeet! Ja menee nämä tietty maassakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija vinkistä! Tänään ostinkin riippaherneen ja tarkoitus on tehdä vanhasta ruukusta thermoruukku styroksin avulla. Toivotaan, että kestää talven.

      Poista
  3. Täältä kotinne läheltä laittelen viestiä - samoja juttuja miettineenä, meillehän laitettiin lopulta marjatuomipihlajaa (alun perin tilattua isotuomipihlajaa ei saatukaan). Positiivista netin ja puutarhan mukaan on, että kasvaa nopeasti (parin vuoden päästä antaisi jo näkösuojaa) ja alueellamme viihtyvät jänöjussit eivät kuulema syö sitä mielellään. Aika näyttää, minkälainen pensasaita tuosta nousee. Kiva blogi sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos naapuri! Hyviä vinkkejä puutarhanhoitoon tarvitsenkin, sen verran aloittelija olen. Mutta kiva on kuopia maata ja suunnitella.

      Poista

Kiva kommentti lämmittää mieltä!