perjantai 16. elokuuta 2013

Raksavinkki: pistorasioiden paikkoja

Vielä lisää postausta näistä päänvaivaa aiheuttaneista pistorasioista. Onnistuneitakin paikkoja löydettiin, mutta kaikki ei mennyt ihan kohdilleen, tässä niistä lisää.

Keittiön saareke on "tyhjä" eli siihen ei ole rakennettu mitään kiinteää toimintoa vaan se sai jäädä tarjoilusaarekkeeksi. Sähkö siihen piti kuitenkin tulla, jotta saan piilottaa saarekkeen sisälle leivänpaahtimen taikka nostaa siihen joskus vohveliraudan. En syttynyt tasoon upotetuista pistorasioista, ne vievät tilaa alla olevasta laatikosta, katkaisevat kauniin kivitason ja ovat kalliita (etenkin kiveen leikattavan aukko). Niinpä meillä on ihan tuikitavallinen pistorasia saarekkeen keittiön puoleisella sivulla. Sivusta päin sitä ei juurikaan huomaa ja taso on säilynyt ehjänä.


Keittiön välitilan pistorasiat on asennettu kaapin alapintaan. Kaapinovi on 5 cm yli sisäkaapin, joten pistorasiat jäävät oven alareunan taakse piiloon. Toimii, mutta monitoimikoneen johto laitetaan paikalleen vasta kun leivotaan, jottei ruma musta johto roiku koko ajan valkoista lasia vasten. Olisikohan paras paikka pistorasioille ollut kuitenkin välitilan alhaalla, tason rajassa? Tosin silloin välitilan lasiin olisi joutunut leikkaamaan aukon...


Olohuoneeseen laitoimme seinäpistorasian kytkimen taakse, jolloin siihen liitetty  pöytävalaisin sammuu ilman kaapin taakse kyykkimistä.


Yläkerran aulaan oli tarkoitus laittaa lattiaan saakka olevat Muuramen Mup-kaapit, ja niiden päälle televisio. Pistorasiat laitettiin huoneen nurkkaan pystyyn (ei siis vaakaan kuten yleensä), jotta kaapit saa laitettua ihan seinää vasten eikä kaappien tarvitse olla seinästä irti johtojen takia. No, kaapit pääsivätkin muualle, joten nyt nämä pystyssä olevat pistorasiat näyttävät vähän hölmöiltä... Kaikkea ei voi etukäteen tietää.


Kaappien sisälle sijoitetut pistorasiat ovat osoittautuneet toimiviksi. Eteisen kaapissa piileksii tulostin. Vessassa sähköhammasharjat. Keittiössä on varaus kahvinkeittimelle. Ja keittiösaarekkeen laatikossa asuu leivänpaahdin, joka toimii muuten mainiosti laatikon sisällä piilottaen ruman laitteen, mutta myös miljoonat ärsyttävät leivänmurut (jotka voi aina kun muistaa näppärästi imuroida).


Ulkopistorasiat olisivat voineet harmaiden seinien kohdalla olla tietysti mustat, mutta voihan nämä spraymaalata seinän sävyllä. Sitten joskus, muun tuhannen homman jälkeen (jolloin asia ei ehkä enää vaivaakaan).


Ja portaikkoon, lattian rajaan, kaipaan pistorasiaa. Ikkunaan olisi voinut laittaa jonkun kauniin valaisimen tai joulutähden.Muiden pistorasioiden paikoista en osaa vielä iloita tai harmistua, sillä sisustus on vielä kesken enkä tiedä mikä sähköpaikka on kohdallaan tai mikä puuttuu.

Ai niin, yhdestä pistorasiatraditiosta me luovuimme. Tarina menee näin: Sähkösuunnitelmassa pistorasia oli laitettu aina oven suuhun suoraan valokatkaisimen alle. Me emme keksineet ainuttakaan sähkölaitetta jota käytettäisiin tässä kulkuaukon kohdalla. Kysyimme sähkösuunnittelijaltamme asiaa, ja hän totesi raksamiestyyliin: "Siihen on aina laitettu pistorasia". Syy siis perinne, mutta ehkä myös sähkötyön helppous, onhan yläpuolella valokatkaisimen johdotkin. Me emme jatkaneet tätä perinnettä, vaan poistimme nämä ovensuun pistorasiat emmekä ole niitä kaivanneet.

Huh, mikä maratonpostaus, toivottavasti jaksoit lukea ja ennen kaikkea sait vinkkejä omaan pistorasiakaaokseen:).

t hanna

7 kommenttia:

 1. Pistorasiat on kyllä tsiljoonan taalan kysymys suunnittelussa! Teillä näyttää hyvältä - rautaiselta suunnittelulta!

  Meilläkin rasioita laiteltiin luovasti moneen paikkaan (tosin emme keksineet mainiota lattiarasiaa, joka on varmasti aivan pelastus moneen asiaan!), mutta nyt reilun neljän vuoden jälkeen on löytynyt pari kohtaa, joissa tuumailemme, miksemme ole ko. kohtaan rasiaa suunnitelleet. Elämä ja tilanteet muuttuvat, niin pitäisi kodinkin, mutta pistorasiat ovat niitä hankalimmin muuteltavia yksityiskohtia :-D...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä niin, osuit asian ytimeen. Elämä muuttuu, muttei pistorasiat. Ajattelinkin niitä suunnitellessa, että täydellistä ei voi tulla (niinkuin ei koko talosta).

   Poista
 2. Kiitos hyvistä kommenteista! Juuri tällaisia vinkkejä aloitteleva raksaaja kaipaakin (harmi että itse olemme jo siinä vaiheessa että enää saa vain pinta-asenteisia lisärasioita). Itsekin mietin niitä ovenpielirasioita kytkimen alla, keksin että lasten huoneeseen ne jätetään, koska heille ehkä tulee oven pieleen joskus teininä peili(pöytä), jonka ääressä voi sitten föönata, ladata kännykkää tms.. ennen huoneesta poistumista. Muuten poistimme ne myös. Kattopistorasiat on ihan käytännöllisiä myös muutamaan paraati-ikkunaan, niitä jouluvaloja kuitenkin haluaa ripustaa helpolla vaivalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sait vinkkejä:). Meilläkin on niitä kattopistorasioita, unohdin ne postauksesta kokonaan. Taitaa olla jokaisen makuuhuoneen ja olohuoneen isojen ikkuvoiden kohdalla, kun ne jouluvalot ovat niin ihania:).

   Poista
 3. Oikein hyvää pohdiskelua. Meillä isäni oli meidän sähkärinä ja saimme viilattua pistorasioiden ja valokatkaisijoiden paikkoja ihan viime hetkeen ja silti meillä on pari paikkaa, jossa pistorasia on "väärässä" paikassa tai puuttuu. Juurikin nuo "rapun ikkunassa ois kiva olla jouluvalo"-tyyliset pistorasiat tuntuu aina unohtuvan. Lisäksi eteisessä meidän pistorasiat tuntuu olevan väärissä paikoissa. Itse myös liputan noiden kaapin sisälle sijoitettavien pistorasioiden puolesta. Meillä saarekkeessa on vain sellainen ja se toimii ihan hyvin, kun tarvitsee esim. vatkainta, koska johto tulee oven raosta ihan hiukan raottamalla. Ja tosiaan latausta kaipaavat laiteet saadaan näin sisälle kaappeihin.
  Sitten tuo perinne, että pistorasia on yleensä aina valokatkaisijan tai muun valopisteen alla. Meillä (ja olen huomannut monessa muussakin paikassa) tätä noudatettiin mm.terasseilla, eli terassin valaisimien kanssa samassa linjassa on pistorasiat. Nyt meillä on terassilla ns. ylös-alaslamput ja valaisemme siis niitä pistorasioita... eli jos voisin nyt nuo sijoittaa niin pistorasiat olisi jossain muualla. Mutta näiltä tuskin välttyy vaikka kuinka asiaoita pyörittelisi ja onneksi on pieniä harmeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa varmasti mahtavaa, kun oma isä oli sähkärinä. Sai säätää viime hetkeen saakka ja varmasti myös kullanarvoisia vinkkejä.

   Poista
 4. Mukavaa, että teillä tuo saareke jäi "ehjäksi". Meilläkin sähkötyöt edessä, rakentaminen on nimittäin meneillään. Nyt täytyisikin löytää sähköasentaja kiireellisesti. Olisi mukavaa, että saisi nämä sähkötyöt valmiiksi. https://www.rv-sähköpalvelu.fi/rv-sahkopalvelu

  VastaaPoista

Kiva kommentti lämmittää mieltä!