sunnuntai 23. elokuuta 2015

Laatoitettu hyötypuutarha

Hyötypuutarhan laatoitus saatiin kesäkuun lopussa valmiiksi ja ehdin istuttamaan jotain. Satoa ei tänä vuonna juurikaan korjata ja varhaisperunatkin taitavat olla myöhäisperunoita. 

Ruokapuutarhan keskipiste on kaivonrenkaaseen istutettu perheomenapuu (yhteen omenapuunrunkoon on vartettu kolmea eri lajiketta, joten pölytys hoituu näiden välillä). Harmaata kaivonrengasta kehystää harmaat neliönoppakivet, jotka mies onnistui latomaan ympyrän malliin eikä ns. ympyräkiviä tarvittu lainkaan. Tämä keskipiste on sijoitettu portaiden ikkunan alle, joten sitä saa ihailla myös sisältä käsin.


 Muu laatoitus on tehty mustalla golfkivellä, jonka välit on täytetty hiekalla. Rakoihin saa rauhassa levitä multaa eikä haittaa jos siellä rupeaa jotain kasvamaankin.


Viinimarjakin on perhelajiketta, joten samassa pensaassa kasvavat punainen, musta ja valkoinen viinimarja.Tilaa on vanhalle puutarhapöydälle ja tuolille, joissa voi lajitella satoa tai nauttia iltakahvit.Istutuslaatikkoina toimivat lavankaulukset, joiden sisäpintaan laitoin jätesäkkiä suojaamaan puuta.


Pensaille on laitettu multaa kahden laatikkokerroksen verran. Salaatit, yrtit, peruna, mansikat ja porkkanat kasvavat yhden kerroksen laatikoissa, joissa multaa on vähän reunoja reilummin, sillä pohjahan on avoin.

  

Laatikoita on yhteensä yhdeksän ja sekaan mahtuu myös tarvittaessa säkki-istutuksia. Tänä vuonna osa laatikoista jäi tyhjäksi, mutta ensi kesänä pääsen ajoissa istutuspuuhiin ja saan varmasti kaikki laatikot täyteen.

Ensi kesäksi jää myös laatikoiden sävyttäminen tumman harmaaksi. Muuttokesänä valetut poikien kädenjälkilaatat pitää nekin sovitella jonnekin laatoituksen sekaan.


t hanna

8 kommenttia:

 1. Hei Hanna! Todella hienon näköistä, aivan kertakaikkisen moderni, tyylikäs, toimiva ja niin kotoisa puutarha teillä! Voin kuvitella emännän nauttimassa hyvin ansaittua kahviaan pöydän ääressä kun laatikot rehottavat vihreää satoaan ensi kesänä :-)

  VastaaPoista
 2. Näyttää mielettömän upealta <3

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtava moderni puutarha! Tuossa on kyllä ideaa :)

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä ratkaisu tuo laatoitus! Siisti ja käytännöllinen, ja tosi kaunis :-)

  VastaaPoista
 5. En tiennytkään,että marjapensaita on perhepensaina.Kiva sun puutarha!

  VastaaPoista
 6. En tiennytkään,että marjapensaita on perhepensaina.Kiva sun puutarha!

  VastaaPoista
 7. Näyttää tosi kivalta. Taidanpa poimia pari vinkkiä omaankin projektiin :)

  VastaaPoista
 8. Tosi hyvännäköinen laatoitus ja koko puutarha!

  VastaaPoista

Kiva kommentti lämmittää mieltä!