tiistai 14. huhtikuuta 2015

Moderni istutusalue

Pihamme rakentuu pikkuhiljaa moderniksi ja selkeäksi, muttei minimalistiseksi. Modernius tulee suorista linjoista ja selkeistä alueista, jota pehmentävät rönsyilevät ja vihreät istutukset.

Teen palapalalta pihaa valmiiksi, aika, raha eivätkä ideat riitä kerralla kaikkeen. Tänä kesänä on tarkoitus tehdä aita tontin takarajalle, talon sivustan kivetys, hyötypuutarha ja viimeistellä yksi iso istutusallas. Viime viikonlopun puutarhasuunnittelukurssilla työstin istutusaluetta ja hyötypuutarhaa. Ilman iloista ja asiantuntevaa opettajaa olisin ollut pulassa, kiitos Minna Hänninen!  

Tavoitteena on näiden inspiraatiokuvien mukainen istutusalue meidän pihalle huomioiden pihamme ilmansuunnat (etelä), pohjamaa (tuoremulta, hiekkapohja), valo-olosuhteet (puolivarjo/aurinko) sekä kasvivyöhyke (Oulu V-aluetta). Istutusalueen pituus on 25 metriä eli koko tontin mitta ja leveys on 1,6 metriä.


 

Rivi pieniä puita ovat tämän istutuksen ja oikeastaan koko pihamme katseenvangitsija. Ne tuovat myös tarvittavaa näkösuojaa nopeasti. Puunrunkojen alle halusin perennoja, jotka antaisivat "tilaa" rungoille, mutta samalla toisivat pehmeyttä ja rehevyyttä pihaan. Näillä kasveilla yritän luoda kuvien mukaista tunnelmaa. Otsikoin kasveja halutun muodon tai muun ominaisuuden mukaan. Osa kasveista täyttää kaksi kriteeriä ja on siksi kahteen kertaan.

 • pikkupuut: rungollinen syreeni, Tammelan kaunotar (12 kpl)
 • pallon muotoa: siilikuusi (1 kpl), pallotuija (3 kpl), karhunnata (4 kpl) ja ohatanmaruna (2 kpl). Näissä kaikissa on vähän erilaista vihreää, joka tuo elävyyttä.
 • heinämäistä: pikkupäivänliljat (40 kpl) ja karhunnata (4 kpl)
 • lehtivihreää erikokoisista ja eri värisistä kuunliljoista
 • kukkameri: idänunikko ja liljat
 • kartiota ja ikivihreää: tuija (2 kpl), pallotuija (3 kpl) ja siilikuusi (1 kpl)
Nyt vain tarjouksia kysymään.

t hanna

10 kommenttia:

 1. Rungollista syreeniä en ole saanut menestymään takapihalla. En tiedä mikä on, kun paikka pitäisi olla sille sopiva. Talon etupuolella kyllä kasvaa, johon paistaa aamuaurinko. Kivat nuo puut pyöreät tuota aitaa vasten. Blogissani on arvonta, jos käyt kurkkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, tuota minäkin pelkään, että ne eivät jostain syystä lähdekään kasvuun... Edellisen kodin syreeniaita oli koko 7 vuotisen asumisen ajan kitukasvuinen, jostain kumman syystä. Pidetään peukkuja, että nyt ei käy samoin.

   Poista
 2. Kivasti erilaisia muotoja noissa istutuksissa. Meillä myös edessä pihan laitto, mutta vielä ei olla päästy puusta pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tykkään varsinkin pallomuodoista ja heinistä niiden seassa.

   Poista
 3. Tuollainen kurssi olisi kyllä minullekin tarpeen, nyt kun olen henkisesti päättänyt muuttua hortonomiksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin kasvuni hortonomiksi on hyvässä alussa:). Ilman kurssia ja osaavia ystäviä, en tässä urassa pääsisi eteenpäin.

   Poista
 4. Kivoja suunnitelmia. Pihanlaitto ja suunnittelu on niin rentouttavaa ja palkitsevaa, mutta kuten sanoit ajan, rahan ja ideoiden puute välillä hidastaa touhua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, täällä pitää vain vielä odotella lumien sulamista:).

   Poista
 5. Kiva suunnitelma :) Mullaki oma suunnitelma ruutupaperilla, lähinnä keskitys terassin ja pation ympärille. Joo voittais jostain vaan rahaa,koska pihaanki saa kummasti uppomaan rahaa. Takapihalla mulla oli kolme pylväshaapaa ja kaksi haapaa jänis popsinut ja lisäksi vielä syöneet ihanat riippapihlajat...arvaa harmittaako. Täällä vielä paljon lunta, joten vielä ei pääse touhuileen terassille.

  Muuttuvakotini Päivi S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi, ruutupaperille täälläkin on suunnitelmia tehty:). Niin, ja pihaan saa uppomaan mielettömiä määriä rahaa.

   Poista

Kiva kommentti lämmittää mieltä!