torstai 16. helmikuuta 2012

Pihasuunnittelu alkuun

Ennen kuin menemme tontille moottorisahan kanssa, on hyvä pysähtyä miettimään mitä puustoa tontille voi ja kannattaa jättää. Sovin siis tutun pihasuunnittelijan puutarhuri Jaana Erkinjuntin kanssa tapaamisen talviselle tontille.

Pienelle tontille (800 neliötä) ei kovin isoja mahdu, mutta eipä siinä sitten ole niin paljoa työtäkään. Toiveenamme on tässä vaiheessa on löytää/päättää:
  - hiiligrillin paikka
  - poikien leikkipaikka (keinu/kiipeily/trampoliini)
  - tuleeko terassia enemmän kuin pohjakuvissa?
  - entä puuaita/pensasaita?

  - rakennuksia ym. joihin tarvitaan rakennuslupa

Tässä kuva takapihan terassialueesta (ilmansuuntina etelä/lounas, jossa näkymänä pyörätie, metsää ja kauempana taloja, sivuilla naapurien talot/pihat):

 

Sohvaterassin haluan olohuoneen ikkunan eteen, koska on "siistimpi" näkymä sisältä katsottuna kuin kesäkeittiö/ruokailupöytä. Toinen konkreettisempi syy on meidän perinteinen hiiligrilli, se savuttaa eikä sitä voi tuoda ikkunoiden eteen. Emmekä halua luopua siitä "ulkonäkö" syistä, sillä hiiligrillissä paistunutta ruokaa ei voita mikään.

Ruokailuterassi jää siten vähän kulman taakse piiloon, mutta myös suojaan. Mutta mihin hiiligrillille rakennetaan hyvä paikka? Haluaisimme upottaa grillin johonkin betonitasoon, jolloin sen ympärillä olisi myös laskutilaa.

Oikealle suunniteltu puu olisi kaunis, toisi sopivaa varjoa, toimisi ehkä vuosien päästä keinun paikkana ja toisi myös vuosien päästä suojaa yläkerran saunatuvan ikkunan eteen. Mutta olisiko sen tilalle järkevämpää rakentaa pojille keinu/kiipeilypaikka? Tässä kohdassa ei ole terassia/parveketta tai muutakaan rakennetta, koska sillä alueelle ei ole rakennuslupaa eikä sitä voida anoa naapureilta, kun naapurin tontti on vielä vapaa.

Talon vasemmalle sivulle oli ajatuksena jättää jonkinlaista pelialuetta pojille.

Tässä lisää toiveita:

Paikka yrteille, salaateille, mansikoille:


Samaa kasvia suurina ryhminä:

Kuva retromoderni.blogspot.com

Selkeitä alueita:Ruukuihin ja/terasseille puita:

Kuva http://homedesignew.com

Kuva Freshome.com
Kuva Freshome.com

Kuva Shootfactory.co  

Kohopenkkejä, jotka rajaavat pihaa:


Kuva spacedesigns.com.au

Paljon eri vihreän sävyjä:blog.travelpod.com


Keltaisia ja punaisia kukkia:

accessiblegardens.blogspot.com

Tilaa lasten leikeille (trampoliini, kiipeilyteline, keinu)


Pihasuunnittelu etenee nyt siten, että Jaana piirtää ensimmäisen luonnoksen, jossa haetaan  lähinnä terassien ja valaistuksien paikat sekä mitä puita tontille jätetään. Luonnos ohjaa maaurakoitsijan työtä. Kasvit ja muut yksityiskohdat päätetään vasta sitten kun asia enemmän ajankohtainen.  

t hanna

2 kommenttia:

  1. Kyllä sä oot kyllä niin viksu, kun nyt osaat jo ajatella piha-asioita noin pitkälle! Ja taas tuli mun talolistalle lisää, mitä pitää muistaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En nyt tiedä viksuudesta, hyvä, että ammattilaiset muistuttaa näistä asioista. Jaana on tuttu entisen kodin pihan suunnittelusta, ja kun on yhden pihan tehnyt, tietää jo toisen selvemmin mitä haluaa.

      Poista

Kiva kommentti lämmittää mieltä!