perjantai 13. huhtikuuta 2012

Terassille liuku- vai normaaliovi?

Takapihan terassille johtava ovi on meillä piirretty liukuoveksi. Ennen lopullista päätöstä halusimme kokeilla miten tuollainen ovi toimii. Rakennuttajan avulias ja ystävällinen rakennusmestari kutsui meidät kokeilemaan ovea heidän toisessa kohteessaan. 

Ovi oli tyylikäs ja selkeä. Se tuntui hieman raskaalta, ainakaan pienet lapset eivät sitä aukaise itse. Tosin meille on tulossa pienempi (kuvassa siis isompi liukuovi), ja ehkä myös kevyempi. Liukuovi on kallis ratkaisu, ja siinä säästyvän rahan saisimme varmasti upotettua moneen asiaan. Niinpä mietimme vaihtaisimmeko oven normaaliin koko lasiseen parioveen.


Tässä edut ja haitat:

Liukuovi (valmistaja Profin)
+ ei vie auetessaan tilaa
+ yksinkertainen ja tyylikäs
- kalliimpi
- oviaukko vain yhden oven levyinen

Perinteinen lasipariovi (valmistaja Ii-ikkunat)

+ edullisempi
+ oviaukon koko voi olla kaksi kertaa normaalioven levyinen
- vie tilaa terassilta kun on auki (kalustus vaikeampaa)

Muutoin ikkunat tulevat olemaan Ii-ikkunoiden (rakennuttajan tarjoama) kiinteät puualumiini-ikkunat. Varauloskäyntinä ja tuuletusikkunoina toimivat ikkunat tietysti aukevat. Kiinteissä ikkunoissa on pikkuruisen kaipaamaani ikkunalautaa (kerääntyyköhän niille vain romuja ja pölyjä?). Yläkerrassakin niiden pesu onnistuu kaikkien ikkunoiden edessä olevien katoksien/terassien kautta.

Kävimme Iissä vielä "tarkistamassa" ikkunat, jottei tule sitten asennusvaiheessa mitään yllätyksiä. Ikkunat näyttivät hyviltä ja u-arvoiltaan ne sopivat meidän talon matalaenergiatasoon (muut tekniset ominaisuudet selvitettiin (mies selvitti) jo tarjouskilpailuvaiheessa).

Mutta kumpi terassin oveksi: liukuovi vai tavallinen ovi? Onko kenelläkään kokemuksia noista liukuovista?

t hanna

13 kommenttia:

 1. Meillä oli edellisessä rakentamassamme kodissa keittiöstä iso lasiliukuovi katetulle terassille. Me otettiin ovi Lagerholmin kautta, ovi tuli ruotsista ja oli merkiltään Hajom. Ovi oli todella laadukas ja oli kyllä jokaisen euron arvoinen ( maksoi muistaakseni noin 3000 €) . Piti oikein hyvin kylmän ulkona, ei ollut yhtään vedon tunnetta ja sekä kahvamekanismi että liukusysteemi olivat tosi kestävän ja laadukkaan oloiset. Tuosta Profin merkistä meillä ei ole kokemusta, joten enpä tiedä oliko tästä sepustuksesta mitään hyötyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemuksista! Profin liukuovi on saanut hyvät tiiveys- ym. arvot, ja eniten mietityttääkin toimivuus ja tietysti se raha:)...

   Poista
 2. Ilman perusteluja (ei minkäänlaista kokemusta kummastakaan vaihtoehdosta), siis pelkällä tuntumalla ehdotan pariovia.
  Hyviä remppahetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, aina ei tarvitse perusteluita. Vähän ollaan mekin kallistumassa parioviin, mutta katsotaan.

   Poista
 3. Heips, ei ole kokemusta kyseisistä liukuovista, mutta tuli mieleen pari pointtia.

  Jääkö sinne helposti roskia/lehtiä tms väliin, kun kyse on kuitenkin ulko-ovesta? Toinen, että onko se terassin kalustettavuus kuitenkaan paljon helpompaa liukuoven kanssa, kun kuitenkin pitää jättää kulkutilaa siihen liukuovenkin eteen?

  Jotenkin itse en tykkää liukuovista kauheasti käytössä, ovat ehkä vähän hankalat, mutta toisaalta ovat kyllä kauniin näköiset ja tietysti joihinkin kohtiin tilanpuutteen vuoksi välttämättömät. Meille ei pitänyt tulla ensin niitä ollenkaan, mutta nyt löytyikin yhtäkkiä yksi kohta, johon sellainen kuitenkin tarvitaan. :)

  Onko kummassakin teidän vaihtoehdossa saman levyiset pokat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa kommenteista! Enpäs tiedä roskista jääkö niitä väliin. Ja totta on, ettei liukuoven eteen voi mitään sohvaa raahata, mutta pariovien aukeamissuunta estää jonkin verran enemmän kuin liukuoven (joka aukeaa seinän suuntaisesti). Minäkään en pidä liukuovista komeron ovina, mutta välioviksi meille tulee niitä, koska niihin ei tarvitse karmeja:)...

   Poista
 4. Jos olisi omassa talossa sama valinta edessä (ja itse asiassa jossain vaiheessa onkin), niin meidän talossa katetulle terassille kuten myös olohuoneesta kirjastohuoneeseen tulee perinteiset pariovet. En ole itse asiassa meidän tulevaan kotiin liukuovivaihtoehtoa edes harkinnutkaan (se ei tullut edes mieleen), mutta perinteisestä pariovesta kulkee isompikin kapine vaikka flyygeli (meille ei kyllä tule sellaistakaan), ja lisäksi itse luotan myös perinteisen parioven tekniikkaan enempi. Sarana toimii aina, jos ei toimi sen voi rasvata. Kylmässä ilmastossa myöskin parioven tiivisteet lienee helpompi uusia, elämme kuitenkin kylmässä ilmastossa osan vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pohdinnoista Mika! Hyvä pointti tuo flyygeli, vaikkei meillekään taida sellaista koskaan tulla. Mutta on tosiaan hyvä, että talossa yksi ovi vähän leveämpi. Laadultaan tuo Profin ovi on kuulemma hyvä, ja sopii myös tänne Oulun pohjoisen leveyksiin.

   Poista
 5. Tuollainen liukuovi vaikuttaisi omaan silmään tyylikkäämmältä, mutta koska kaikkea ei voi saada niin jostain ne säästötkin on nyhdettävä. Taloprojektissa kun monet pienet asiat ovatkin yhtäkkiä kalliita ratkaisuja. Mutta hieno teitin talosta tulee oli siinä sitten liuku- tai pariovet :)

  VastaaPoista
 6. Appivanhemmilla on tuollainen liukuovi terassilla, ja he ovat tietääkseni olleet siihen hyvinkin tyytyväisiä, ja se näyttää myöskin todella tyylikkäältä. En tiedä liukuoven valmistajaa, mutta yritän muistaa kysäistä sitä + kokemuksia ovista kun käymme heillä seuraavan kerran kahvilla. :)

  VastaaPoista
 7. Samaa pohdimme ja päädyimme parioviin. Säästö on kuitenkin aikamoinen ja minua kyllä miellyttää se, että kesällä saa molemmat ovet auki ja olohuone ikäänkuin jatkuu terassille/lasiverannalle.

  VastaaPoista
 8. Meillä on täällä Oulussa juur sama pohdinnan aihe. Kuinka paljon euroissa tuota hintaeroa tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve, en muista enää hintaa. Liukuovet ovat kivat, mutta olemme tyytyväisiä tavallisiin oviin, meillä liukuoven oviaukko olisi jäänyt liian pieneksi.

   Poista

Kiva kommentti lämmittää mieltä!