tiistai 11. helmikuuta 2014

Valkoinen sohva lapsiperheessä

Valkoinen sohva on klassikko, ajaton, valoisa, tyylikäs. Kyllä, yhdyn täysin edellisiin. Mutta, työtähän se vaatii, ainakin lapsiperheessä. Tässä tarinaa miten meidän perhe elää valkoisen sohvan kanssa. 

1. Meidän sohvan päälliset ovat irroitettavat niin rungossa kuin tyynyissäkin. Päällisen irrottamista helpottaa pitkä vetoketju sohvan takana. Etenkin tiukan rungon osalla tämä ehdoton, jotta päällisen saa helposti pois ja takaisin. Toisessa valkoisessa sohvassamme, joka on 15 vuotta vanha, rungon päällinen ratkeilee saumoista, koska siinä ei ole vetoketjua helpottamassa paikoilleen laittamista.


2. Päälliset ovat vesipestäviä 40 asteessa. En jaksaisi enkä raskisi kantaa päällisiä jatkuvasti pesulaan.


3. Sohvassamme on käännettävät tyynyt. Näin saan pesuväleille pituutta, kun voin kääntää sen kaikkein likaisimman puolen pois näkyvistä. Käännettävä tyyny ei myöskään mene kuopalle niin helposti. Hyvä sisusmateriaali tyynyissä on lisäplussaa pomppivien lasten kanssa.4. En olisi uskonut, että joskus ylistän keinokuitua, mutta sohvan päällisessä se on toimiva pari luonnonmateriaalin kanssa. Keinokuitu nopeuttaa kankaan kuivumista pesun jälkeen eikä kangas rypisty (eikä siis tarvitse silittää vielä pesun lisäksi). Meillä kiinnitän päälliset suoraan pesukoneesta sohvaan (linkouskierroksia 1200) enkä kuivattele niitä missään.

5. Käytän pesuun valkaisevaan pesuainetta ja huuhteluainetta. Viimeksi mainittu estää keinokuidun sähköistymisen, jolloin siihen ei tartumm.  hiukset.6. Pesen päälliset säännöllisesti n. kerran kuukaudessa. Siitä kun irrotan päälliset ja ne on takaisin puhtaana paikoillaan menee n. 1 ½ t. Pesuohjelma ei kestä kuin 50 minuuttia ja kuten edellä totesin, en kuivata päällisiä lainkaan.

7. Iloitsen valkoisuudesta. En peitä sohvaa lakanoilla enkä vilteillä. Sohvalla saa jopa syödä, lapsetkin, tosin vain sellaista, joka ei sotke ihan kamalasti.


8. Valkoinen sohva on myös lasten siisteyskasvatusta, sillä jaksan muistuttaa lapsia aina ruokailun jälkeen käsien- ja suunpesusta.Työstä huolimatta, pidän ja nautin valkoisesta sohvasta. Mutta kertokaa onko teillä on valkoista sohvaa ja miten pidätte sen valkoisena?

t hanna
 
P.S.  Erinomainen sohvaopas löytyy Form follows funktion -blogista, klikkaa tänne.

16 kommenttia:

 1. Meillä ei myöskään valkoinen sohva rajota eläimiä tai ihmisiä, vaikkei omia lapsia olekaan. Sohva on löhöilyä ja rentoutumista varten :) Ainahan sitä kuulee muilta, ettei ikinä valkoista sohvaa pystyisi ostamaan, on lapsia ja koiria jne. Mun mielestä valkoinen sohva on kaunis ja jos haluaa sellaisen ja valkoisena sen pysyvän, pitää sohvaa välillä pestäkin, mutta onko se niin kamalaa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi Tuuli, niin juuri, eihän se pyykinpesu ole niin kamalaa:). Mukava iltaa!

   Poista
 2. Todella kaunis valkoinen sohva! Jospa itsekin vielä joskus rohkenisin moiseen ostokseen. ;) Nahkasohvat oli vaan hirveen kätevät puklailevan vauvan kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi, meidän pukluaikaan sohva oli ruskea ja vielä sellainen eläväpintainen ja siinä ei myöskään näkynyt mitkään pulautukset:).

   Poista
 3. Valkoinen sohva on asennekysymys! :) Meidänkin valkoisilla sohvilla syödään eikä turhia stressata. Jos ei jaksa pestä päällisiä niin sitten en suosittele mutta se ei ole niin iso juttu loppujen lopuksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut! Ei joka läiskästä kannata välittää, istuu päälle niin eihän se näy:).

   Poista
 4. Meillä on myös valkoinen sohva, jossa on vesipestävät irtopäälliset, enkä ole kokenut sitä ongelmaksi lapsiperheessä. Toki päällisiä joutuu pesemään, ja se on kyllä iso operaatio, kun pellavasekoitetta olevat päälliset on pakko myös silittää. Kommenttisi lasten siisteyskasvutksesta kuulosti kovin tutulta, sillä meillä on kanssa totutettu lapset pienestä pitäen pesemään kädet ja suu ruokailun jälkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riikka, hauska kuulla muiden siisteyskasvatuksen taustoista, hih...

   Poista
 5. Meillä ei ole valkoista sohvaa, mutta saat sellaisen kanssa elämisen kuulostamaan sen verran helpolta, että voisin kuvitella, että jatkossa uskallamme sellaisen hankkia! Omanne näyttää todella kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin rohkeasti ostoksille:), jos et pelkää pyykkäystä, muutahan se ei vaadi:).

   Poista
 6. Minulle valkoinen villakangassohva on elämänhallinnan merkki. Valitettavasti ei meillä toiminut, ei edes ennen lasta. Farkut tai muut tummat vaatteet värjäävät kankaan. Pahoin pelkään saman ongelman olevan myös muiden kankaiden, vesipestävienkin, kanssa. Samoin valkoiset nahkasohvatkin värjääntyvät ja nuhjaantuvat? Syöminen ei meillä ole ollut ongelma eikä muukaan tahroittelu vaan nimenomaan farkut emmekä ole toistaiseksi olleet valmiita siirtymään valkoisiin kotihaalareihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Farkut ovat kyllä melkoisia värin irroittajia. Kuulostaa hauskalta nuo valkoiset kotihaalarit, miltäkähän näyttäisi jos koko perheelle ja vieraillekin puettaisiin avaruushaalarit päälle, hihhih.

   Poista
 7. Minulla on aina omassa kodissa ollut valkoinen sohva ja enkä muuta väriä haluaisikaan. Minun motto on värien suhteen, että lika on likaa ja valkoisesta näkee koska on aika siivota/pestä. Nykyisessä olkkarin sohvassa on vesipestävät valkoiset tekokuituiset päälliset ja pesen ne reilun parin kuukauden välein. Aika työlästähän se on, mutta vaivan arvoista ehdottomasti. 10-vuotta vanha opiskelijaboxiin ostettu laadukas sohva on vieläkin lastenhuoneessa käytössä ja vieläpä yllättävän puhtaana vaikkei sen runkon päälliset ole edes irrotettavat. Pahin likaaja meilläkin on aina ollut tummat farkut, mutta ainakin toistaiseksi värjäymät ovat lähteneet helposti normaalilla pesuohjelmalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna, vähän samalainen motto minullakin. Jos ja kun lika näkyy on korkea aika siivota:). Edellisessäkin viestissä tuskailtiin farkkuja ja ne ovat kyllä harmilliset. Meilläkin värjäymät ovat lähteneet normaalilla pesulla.

   Poista
 8. Mistä sohva on hankittu? Vaikuttaa toimivalta myös koiraperheessä. Pesen päällisiä kyllä usein vaikkei koirat ole meillä sohvalla mutta runko on juuri se ongelma: koirat nukkuu aina siinä sohvan vieressä ja runko likaantuu :(...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, sohvamme on ostettu oululaisesta Spazio sisustusliikkeestä ja on ruotsalaisen Ire möblerin. Ja voin suositella, sohvamme on jo vanha (8 vuotta) ja on kestänyt hyvin.

   Poista

Kiva kommentti lämmittää mieltä!