keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Keittiösaarekkeen toiminnot?

Keittiön lieden ja vesipisteen paikka pitää jo päättää piakoin. Apua miten aikaisin... Peruslähtökohtahan meillä on tällainen (kuvan kaappisijoittelu vain yksi mahdollisuus monista):
Toiveet toimintojen osalta (ulkonäkötoiveista sitten myöhemmin lisää):
* paljon työtasoa, jossa tilaa kokata ja leipoa
* tarjoilupöytä
* pienkoneet piiloon
* "sotkut" jotenkin suojassa


Eniten mietin saarekketta eli mitä toimintoja siihen sijoitetaan? Tässä erilaisia vaihtoehtoja.


Vesipiste saarekkeessa:


Kvänum
Kvänum


Jos vesipiste on saarekkeessa, niin missä tiskikaappi ja siellä asustavat tavarat? Tarvitsen ehdottamasti astioiden kuivatuspaikan, joten tämä vaihtoehto on poissuljettu. 


Liesi saarekkeessa:


HTH -keittiö
HTH -keittiö
+ kokatessa näkymä kiva
+ saisi kauniin lamppuliesituulettimen:)
- lamppuliesituuletin tehoton, kallis :( ja ehkä liian muodikas
- tarjoilupöytä lieden kanssa saarekkeessa?
- vesipiste kaukana (vaarallista)


Liian muodikkaalla tarkoitan sitä, että liesituulettimien muoto on vähän "muotikysymys" ja haluaisin ajattomuutta.


Pitää siis osata tehdä valinta: kokkailu ja kiva näkymä vai reilun kokoinen tarjoilupöytä? Vaikeaa, ehkä tarjoilupöytä... Pitää vielä miettiä.


Liesi ja vesipiste saarekkeessa:


Arclinea
Eggersmann


+ liesi ja vesipiste vierekkäin on turvallinen
+ saisi kokonaisen muodikkaan kaappiseinän 
- meidän saareke liian pieni ratkaisu
- ei tiskikaappia

Turvallisuus on sitä kun saa kaataa kiehuvan keitinveden vieressä olevaan altaaseen. Eikä tarvitse kantaa kuumaa kattilaa toiselle seinustalle ja pelätä ohi juoksevien lasten törmäävään kiehuvaan veteen.


Tästä ei tule valintapulmaa, sillä totuus on, että meidän saareke on liian pieni tähän vaihtoehtoon. 


Tyhjä saareke:


Arkitekthus


Nixi keittiö


+ selkeä vaihtoehto
+ saisin tarjoilupöydän
+ eniten työtasoa
- kokkauspisteessä selkä ihmisiin päin
- "tylsä" ja tavallinen vaihtoehto 


Olisiko se sitten tämä tyhjä saareke: tylsä ja tuttu vaihtoehto?


 Ei saareketta lainkaan (eli I-keittiö tai U-keittiö):


Kvänum
Valcucine


+ helppo pääsy keittiöön
+ mahtuu monta kokkaajaa
- näkyykö kaikki sotkut?
 
Tämäkin siis varteenotettava vaihtoehto. Siispä valinta: tilaa vaiko suojaa antava tilanjakaja? Ehkä kuitenkin tilanjakaja eli saareke. 

Mihinkäs tulokseen minä tässä pähkäilyssä sitten päädyin? Apua... Mitä ehdotat? Mikä sinusta paras vaihtoehto?

t hanna

14 kommenttia:

 1. Astia-/tiskikaapinhan voi laittaa myös alakaappiin, mekanismeja kyllä on olemassa. Sitä mietittiin ensin itsekin, mutta luovuttiin siitä sitten, kun ei tarvita tiskikaappia.

  VastaaPoista
 2. Hyvin olet miettinyt noita plussia ja miinuksia.

  Meillä tulee saarekkeeseen liesi ja ollaan ratkaistu liesikupu asia integroitavalla kattoliesituulettimella. Käytänössä sitten näkee onko se toimiva vai ei.

  VastaaPoista
 3. Nanna: Enpäs tiennyt sellaisista alakaappi+tiskikaappi yhdistelmistä, kiitos tiedosta! Me kyllä tarvitaan sitä tiskikaappia, kun olen niin laiska kuivaamaan astioita.

  Lumi: Niin, monissa asioissa on sekä-että -puolia. Tuo integroitava kattoliesituuletin olisikin hyvä vaihtoehto, ainakin huomaamaton. Kiitos ajatuksesta, nyt siis lisää pohdittavaa:)

  VastaaPoista
 4. Siellä näköjään painitaan vähän saman tyyppisten pulmien parissa kun täälläkin. Meillä suunnitteluhommat vielä totaalisen aluillaan kun nykyinen koti vielä myymättä, mutta keittiö on samaan tapaan (tällä hetkellä) piirretty nurkkaan ja siitä jatkuu sitte ruokailutila. Tympäännyin jo siihen ahtauteen ja liian pieneen saarekkeeseen ja nyt on piirretty I-mallinen keittiö, jolla saisin ison, lattiasta kattoon korkean ikkunan keittiöön.Nää on niin vaikeita juttuja, teiän tapauksessa ehkä päätyisin siihen tyhjään saarekkeeseen johon saisi sitten tarjolle ruokia yms. Minkä verran tuossa teiän keittiössä on neliöitä?

  VastaaPoista
 5. Hei, Sinulla on ihana blogi, tykkään selkestä tyylistäsi. Tyhjä saareke on ihana :) Ainakin vesi ja hella kannattaa olla vierekkäin, se on käytännössä niin paljon helpompaa (ja turvallisempaa).

  VastaaPoista
 6. Itse kamppaillaan saman ongelman kanssa, enkä osaa suokaan auttaa.
  Meillä pähkäillään, että tuleeko saarekkeellinen I-malli vai avoin L-malli. Molemmissa yhtä paljon hyviä ja huonoja puolia. Tosi vaikeeta on kyllä. Mä tahtoisin kaikista maailman eniten I-mallin ilman saareketta (samaa tyyliä kuin alin kuva), mutta meillä on ikkunoita molemmin puolin keittiöseinää ja maksimi mittä köökille vain 260cm. Siihen ei saa tarpeeksi mitään, nyyh.

  VastaaPoista
 7. Saila: Kiitos kommenteista! Minäkin miellyin tyhjään saarekkeeseen, onneksi vielä saan miettiä ennen lopullista päätöstä. Meidän keittiö on vain 9 neliötä, joten mistään tilaihmeestä ei ole kysymys. Voikun olisin ollut tilaa/varaa isompaan...

  VastaaPoista
 8. Hanna: Blondi katsoi moneen kertaan kommenttiasi ja mietin, että milloin olen noin kirjoittanut, ennen kuin huomasin, että kyseessä olikin joku toinen Hanna... Kiitos mielipiteestäsi! Tyhjä saareke puhtaudessaan ja ilmavuudessaan miellyttää minuakin, mutta onko arki todella sitä, meidän perheessä sitä epäilen.

  Miia: Voi, osaan kuvitella tilanteen, kun samaa eletään täällä. Mikä olisi sitten kenellekin perheelle toimivin, kuka voisi auttaa:)? Tsemppiä suunnitteluun!

  VastaaPoista
 9. Samanlaisia pohdintoja on meilläkin ollut. Puhdas saareke (tai meidän tapauksessa niemeke) olisi sinänsä kätevin, kun siitä saisi tarjoilutason, mutta meidän tapauksessa liedelle ei sitten löytynyt sopivaa paikkaa muualta. Liesi tulee nyt sitten niemekkeeseen ja sen päälle kattoliesituuletin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tyhjä saareke on varmasti kaunis, jos sille löytyy vain tilaa. Minäkin miettinyt meille tuota niemekettä, sekin voisi olla järkevä vaihtoehto.

   Poista
 10. Hei Hanna, löysin sattumalta tänne blogiisi mistä naapurin Rouva on tainnut joskua mainitakin:) Meillä on ihan saman mallinen/kokoinen keittiö (samoin Anun pohja:) ja ehdottomasti suosittelen tyhjää saareketta:
  jos laitat lieden, se vaatii myös ainakin pienen vesipisteen ja sen jälkeen saareketta ei enää mahdu edes käyttämään tarjoiluun. Usein myös "ihanat" liesituulettimet sotivat vieressä roikkuvan ruokapöydän lampun kanssa. Kertyyhän siihen välillä sälää, mutta kertyisi joka tapauksessa vaikka saarekkeessa olisi muitakin toimintoja :) Päädyttiin myös jättämään se suojaava seinäke pois, nyt tarvii olla vähän siistimpi (hmm...), mutta saarekkeelle tuli superpaljon enemmän käyttöä sekä tarjoilussa että koko perheen ruuanlaitossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mukava kun löysit tänne! Olenkin kuullut ihanasta kodistanne paljon:). Kaikkea ei voi siihen saarekkeeseen tosiaan upottaa, ja olen kyllä vakaavasti kääntymässä siihen tyhjään vaihtoehtoon. Hyvä huomio myös tuo, että liesituuletin kilpailee kattolampun kanssa, niinhän se on. Ja meillä kun on vielä kaksiosainen lamppu jo odottamassa uutta kotia.

   Poista
 11. Moikka Hanna,

  Löysin blogisi vasta hiljattain ja oikeastaan "unohdin" sen hetkeksi, kunnes nyt törmäsin siihen onneksi uudelleen ja aloin selaamaan kirjoituksiasi taaksepäin. Ihana blogi sinulla!

  Olemme asuneet uudessa kodissamme nyt kuukauden päivät, paljon on vielä kesken, mutta pääasiat tietysti valmiita. Meidän keittiö on vetimetön Kvikin Mano. Vesipiste sijaitsee seinää vasten olevassa kaappipaneelissa, jossa on myös astianpesukone, jääkaappi, mikro, uuni jne. Liesi sijaitsee saarekkeessa, joka on kooltaan jättimäinen 120 x 240 cm. Saarekkeessa ei ole näkösuojia, vaikka mietinkin valintaa pitkään sotkujen peittämisen vuoksi. Toistaiseksi voin sanoa kyllä, että keittiö on toiminut loistavasti. Itse en ole kaivannut vesipistettä saarekkeeseen, vaikka moni sanoikin, että se olisi välttämätön, mikäli liesikin sijoitetaan sinne. Meillä vesipiste sijaitsee liettä vastapäätä eli siis käytännössä hyvin lähellä. Samoin jääkaappi. Olemme huomanneet, että käytännössä teemme lähes kaikki kokkaukset ja tarjoilut saarekkeella ja seinää vasten oleva työtaso toimii vain astiahuollossa. Saarekkeessa on kivaa puuhastella, kun ei tarvitse kääntää selkää puolisolle tai vieraille. Voin siis suositella tällaista vaihtoehtoa!

  Olitkin näköjään jo pohtinut lisäkaappitilaa ikkunan tilalle. Itsekin painiskelin keittiön kanssa varmaan satoja tunteja, ennenkuin lopullinen ratkaisu löytyi. Toivottavasti se on hyvä myös jatkossa. Toivottavasti myös sinä löydät juuri sopivan keittiön. :)

  - P

  VastaaPoista
 12. Heips. Itse olemme asuneet nyt talossamme vuoden ja sain haaveilemani saarekkeen ja olen ollut siihen todella tyytyväinen. Meillä saarekkeessa on liesi ja pieni vesipiste. Isompi allas ja vesipiste on seinustalla. Tämä pieni allas toimii juurikin tuollaisena kaatoaltaana ja siitä saa vedet ruoanlaittoon. Lisäksi se on näppärä esim. hedelmien huuhtelualtaana. Toisen viemärin veto rakennusvaiheessa oli suht pieni homma. Pitää vaan tietää mihin kohtaan tarkalleen saareke tulee. Eli suosittelen saareketta.

  VastaaPoista

Kiva kommentti lämmittää mieltä!