maanantai 13. toukokuuta 2013

Raksavinkki: listattomat ikkunat

Puutalon listattomuus ei ole helppoa, ainakin meidän tapauksessamme se vaati monta yritystä ja erehdystä ennen kuin tuli valmista.

Lopputuloksen näette alla olevista kuvista ja olen siitä erittäin iloinen!

Kuva 1: selitys alla

Kuva 2: selitys alla

Mutta tässä koko pitkä tarina: 

1. Ikkunoiden asennusvaiheessa päätettiin, että ikkunat asennetaan hieman yli arvioidun cyproc-levyn. Näin ikkunanpielet olisivat vähän koholla, ja sauma seinän ja karmin välillä olisi helppo tasoittaa.

2. Kun seinät oli levytetty, tasoitettu ja maalattu huomattiin puutavaran eläneen (vai oliko ikkunat sittenkin asennettu väärin?) niin, että ikkunat eivät olleetkaan joka paikassa koholla vaan useimmiten ihan seinälevyn tasalla.

   Kuva 1: On ihannetilante, jossa karmi on juuri pari milliä seinälevyä korkeammalla.

   Kuva 2: Tasoero ei ole niin selvä, vaan karmi on enemmän seinälevyn tasolla.

3. Kahden samalla tasolla olevan pinnan ja vieläpä kahden eri sävyisen valkoisen (puusepän valkoinen karmi ja paperin valkoinen seinä) välistä rakoa oli vaikea peittää siististi. Maalari yritti peittää koloa akrylillä  ja maalata varovasti sitä niin, etteivät karmit sotkeutuisi. Jälki ei ollut siistiä. Jos ikkunankarmit olisivat olleet vaikka mustat, todennäköisesti silloin raon peittäminen olisi ollut helpompaa.4. Välillä kokeiltiin ohutta listaa ikkunoita kiertämään ja lista maalattiin seinän sävyllä. Ja onneksi tämä vaihtoehto ei jäänyt...


5. Lopulta päätettiin maalata myös karmi, mutta vain seinän kanssa samalla tasolla oleva sivu (eli sisäsivua ei maalattu). Tämä riskikokeilu onnistui, ja samalla päästiin eroon keltaisen valkoisesta karmista. Sisäsivu on aina altiina erilaiselle valolle, joten se ei erotu keltaisempana.

Ja jos alla olevassa kuvassa ei näy mitään kunnolla, niin asia on todella näin. Karmit ovat tasaiset, eikä kamerakaan löytänyt oikein tarkennuskohtaa kun kaikki on niin tasaista ja siistiä:).


Vielä vinkki listattomia ikkunoita haluaville: Tuuletusikkuna kannattaa olla samaa ikkunaa eikä erillisiä niin kuin meillä. Meillä näiden ikkunoiden välissä on vielä rako, joka peitettiin pakkelilla, mutta näkyy pienenä painaumana ikkunoiden välissä.


Kiinteiden ikkunoiden karmit maalattiin, mutta tuuletusikkunan karmeja ei. Mutta onneksi minua ei häiritse tässä kohtaa kaksi eri valkoista pintaa. Ja tässä kauempaa otetussa kuvassa ikkunoiden välissä olevaa painautumaa ei enää huomaa selvästi.


Huh, pitkä oli prosessi ja melkein luovutimme jo välillä. Mutta onneksi jaksoimme haastaa raksamiehiä ja he jaksoivat yrittää. Ja nyt nautimme näistä yksinkertaisista ikkunoista, jee!

t hanna

14 kommenttia:

Kiva kommentti lämmittää mieltä!