maanantai 6. toukokuuta 2013

Raksavinkki: tontin valinta

Tässä  meidän tontin valintaprosessin ajatuksia.

Ennen hakua listasimme kriteerimme:
  • etelään/länteen avautuva piha, jotta valoa (ja lämpöä) riittää
  • mieluiten puistoon rajottuva takapiha, jotta naapureilla ei olisi suoraa näköyhteyttä meille
  • rakennusoikeutta yli 200 neliötä, jos tarve on, ei tarvitse kutistaa rakennusoikeuden takia
  • lähellä muita uusia/uudehkoja taloja, joka tarkoittaa usein sitä, että siellä asuu lapsiperheitä ja se puolestaa tarkoittaa, että meidän pojille olisi kavereita
  • tontin koko ei saa olla yli 1000 neliötä, jotta pihaharrastus ei muutu työksi tai taakaksi
  • sieltä pitäisi jaksaa pyöräillä töihin, myös talvella (edes toiseen suuntaan)
  • luonnollisesti rahakin asetti omat rajoitteensa, eli emme voineet kilpailla siitä tontista keskellä kaupunkia ja meren rannalla
Meidän tontti kesällä 2011
Kun löysimme kriteerit täyttävät tontin, tutustuimme etukäteen alueen rakennustapaohjeisiin ja varmistimme, että ne sallivat valkoisen tai vaalean talon (tummakin olisi käynyt, mutta punainen ei) ja että pulpettikatto on sallittu. Katso lisää rakennustapaohjeista täältä tai täältä) ja sieltä alueelta mistä suunnittelet tontin hankintaa. Samoin selvitimme, että alueen maa ei vaadi kalliita erityistöitä, esim. paalutusta (lisää täältä) eikä kallion louhintaa tai kalliita (tai ihania) erityisratkaisuja kuten rinnetaloa.


Tontin rakennusalaa (ks. lisää täältä) emme osanneet ollenkaan huomioida. Eli rakennusala tarkoittaa sitä aluetta, jolle tontille voi rakentaa. Sitä ei saa ylittää ilman kaikkien mahdollisten naapureiden antamaa kirjallista lupaa. Esim. jos yksi naapuri ei suostu rajan ylitykseen, sitä ei voida tehdä. Rakennusala rajoittaa yllättävän paljon, meillä esimerkiksi ei onnistunut ilta-aurinkoon päin avautuva L-mallinen talo.

Kaupunkien vuokraamilla tai myymillä tonteilla voi olla myös muita rajoitteita. Me emme esimerkiksi saaneet toivomaamme maalämpöä (josta lisää esim. täältä), vaan meidän piti liittyä kaupungin tarjoamaan kaukolämpöverkkoon (höh). Mutta nämä kannattaa selvittää tontinhakuvaiheessa.

Onnea tonttia metsästäville!

t hanna

16 kommenttia:

  1. Nykyäänhän Oulussakin saa valita lämmönlähteensä itse. Kaupunki ei voi pakottaa ketään liittymään kaukolämpöön, vaikka aika ronskisti mielestäni siihen kaukolämpöalueille rakentavia painostetaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta, näin minäkin olen kuullut, mutta kun ei ollut varmaa tietoa en uskaltanut kirjoittaa:).

      Poista
    2. Kaupunki joutui muuttamaan linjaansa, koska se oli lainvastainen! Aiemmin kaupunki pakotti uudisalueille rakentajia vähintän maksamaan kaukolämpöliittymämaksun mutta koska tästä otettiin kuluttajanvirastoon yhteyttä ja toiminta todettiin laittomaksi niin kaupunki on joutunut luopumaan pakotteesta. Sinänsä harmi, että asia tuli tiedoksi liian myöhään ja melkeinpä koko ritaharju ja aaltokangas sekä metsokangas ovat pakon alla laittaneet kaukolämmön!

      Poista
  2. Ainakin meidät Oulussa nimenomaan pakotettiin kaukolämpöön, tai vaihtoehdoiksi annettiin, että kaukolämpösopimus on tehtävä ja maksettava se liittymismaksu joka tapauksessa, vaikka sitten laittaisi maalämmön. En tiedä onko käytäntö reilussa vuodessa muuttunut.

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve T, juuri samoin kävi meillekin. Ja eihän sitä ollut varaa maksaa päällekkäisiä lämmityskuluja.

      Poista
  3. Me alettiin rakentaa nyt kuukausi sitten ja saatiin itse päättää, mikä lämpö laitetaan. Kovasti tosiaan painostettiin kaukolämpöön liittymään ja joku kaupungin ukko pauhasi siitä, että mitä järkeä kaukolämpöverkkoa on rakentaa, jos siihen ei liitytä ja siitä, miten se tulee muille sitten kalliimmaksi, jos puolet alkaa laittaa maalämpöä tai muuta. Mutta valinta on silti jokaisen oma. Jos en ihan väärin muista, niin joku valitti siitä pakosta ja se ehto piti vuokrasopimuksista poistaa. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, olin hidas ja väliin tuli tekstiä vaikka kuinka. Jollain toisella anonyymillä oli tarkempaa tietoa. =)

      Poista
    2. Hyvä siis näin, jokainen saa päättää itse lämmitysmuotonsa:).

      Poista
  4. Meillä ollaan myös tonttijahdissa. Harmi vain, että tarjolla on vain huonoja ja ylihintaisia vaihtoehtoja, meillä kun ykköskriteerinä on sijainti. Ei suinkaan meren rannalta keskustasta, vaan koulualueen sisältä. =) Nykyiselle tontille kun rakentaisin nyt aivan erilaisen talon kuin viisi vuotta sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rillo, niin on monenlaisia kriteerejä. Me tehtiin tämä liikku ennen poikien koulunalkua, kun tiedän, että sitten on haastavampaa jos koulua ei haluta vaihtaa. Tosin voihan sama tilanne olla vielä meilläkin joskus edessä, jos innostutaan vielä rakentamaan. Apua, mies ei saa lukea tätä:).

      Poista
  5. Hip! Meillä rakennusala ylitettiin yhdeltä sivulta 16 sentillä ja siihen riitti ainoastaan sen naapurin hyväksyntä jota kohti talo siirtyi, ei suinkaan tarvittu kaikkien lupaa. Tuokin oli niin vähäinen ylitys että sen mitä todennäköisimmin olisi saanut tehdä vaikka kyseinen naapuri ei olisi lupaansa antanutkaan. :)

    Meillä tonttivalinta oli erityisen helppoa; ostettiin ainut tontti joka tällä alueella oli myynnissä.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve Mava, ok, noin pienet ylitykset eivät siis tarvitse kaikkien lupaa. Meiltä pyydettiin lupaa pyörätien toisella puolellakin olevat naapurit, joiden en koe edes olevan meidän naapureita:).

      Kuten Lennukin totesi, meillä täällä pohjoisessa on valinnanvaraa:).

      Poista
    2. Oho, onpas eroja! Meillä on takapihan puolella ohut puistokaistale, siis sellainen muutamien metrien levyinen, ja käytännössä se on vain ruohikkoinen kaistale toisten takapihojen jatkeena. Sitä käyttää korttelin lapset ja ne joiden takapihat kaistaleeseen rajoittuu, ei juurikaan muut. Puiston olemassaolo on vielä tosi vaikea huomata, koska se tosiaan näyttää toisten takapihoilta ja alkaa molemmista päistä ihan talojen kulmalta. Kaistaleen omistaa se jolta tämä tonttimme ostettiin, eikä kaistaleen takana olevia tarvinnut rakentamisen aloittamisesta edes informoida.. Informoitiin sitä kaistaleen omistajaa, joka asuu toisella puolella kaupunkia :D

      Poista
  6. Voih, täällä Helsingissä ei voi kovin tiukkoja kritterejä tontin suhteen asettaa, jos ylipäänsä haluaa jonkun tontin löytää... Ja me taas mielellään pysyttäisiin Helsingissä eikä muutettaisi ympäristökuntiin. Monesti siedettävän hintaiset tontit on jotenkin "viallisia", esim. moottoritie vieressä tai kalliit louhinta/paalutustyöt tai olematon määrä rakennusoikeutta tms... Ollapa samanaliset tonttiapajat kuin siellä pohjoisessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lennu, samaa olen kuullut monen pääkaupunkiseudun ystävän sanovan. Ja haikalevan pohjoisen erilaisille ja reilusti halvemmille asumisvaihtoehdoille. Täällä sitten työpaikat ovat tiukemmassa, ja vain harvat onnekkaat saavat vakituisen paikan tai uralla etenemisen mahdollisuuksia. Tsemppiä teille hakuprosessiin!

      Poista
  7. Ihana kun näissä kommenteissa on aina niin paljon lisäinformaatiota, joista varmasti on kaikille rakentajille hyötyä. Kiitos teille ystävät, jotka auliista jaatte tietojanne ja kokemuksianne!

    VastaaPoista

Kiva kommentti lämmittää mieltä!